vineri, 8 aprilie 2011

Ce sa mananci ca sa faci fata in perioada examenelor!!!

Perioada examenelor constituie un stres pentru majoritatea elevilor si studentilor. Oboseala si nervii cauzati de volumul mare de informatii care trebuie acumulat iti pot da sanatatea peste cap. Din cauza stresului, multi mananca dezechilibrat si au probleme cu stomacul. Iata cateva sfaturi utile date de specialista in nutritie Cristina Bogdan.  


Ce sa mananci ca sa faci fata in perioada examenelor


Mananca regulat si echilibrat
Este foarte important ca in perioada examenelor sa mananci alimente care sa iti dea energie pe tot parcursul zilei. Fast-food-ul nu este o solutie, mai ales daca mananci seara – iti poate tulbura somnul si iti ingreuneaza digestia.
Este foarte important ca elevii sa se gandeasca ca au de trecut printr-un stres foarte intens, au de facut foarte multe pregatiri, asa ca trebuie sa respecte un program de viata si de alimentatie. Trebuie sa lase cel putin doua-trei ore intre mese, in care trebuie sa introduca elemente nutritive, nu alimentatie fast food! Trebuie sa manance pentru a se hrani, nu ca sa nu le fie foame”, spune specialista in nutritie Cristina Bogdan.



Ia vitamine si minerale

In perioade de stres maxim, ne putem ajuta organismul sa reziste mai bine cu ajutorul mineralelor si vitaminelor. Daca nu este posibil sa le luam prin alimentatie, atunci ar trebui sa recurgem la suplimente alimentare.

“O sursa foarte buna pentru elevii si studentii care au nevoie de un aport destul de mare de "hrana pentru creier" ar fi mierea de mana, care este o miere speciala de primavara. Mierea de mana contine foarte multe minerale. As recomanda si polenul proaspat sau congelat- este o sursa importanta de minerale, de vitamine si de aminoacizi - elemente de regenerare pentru organism. Laptisorul de matca este si el foarte bun”, mai spune Cristina Bogdan.

Cafeaua si bauturile energizante nu sunt o solutie

Nu este cazul sa bem cafea dupa cafea sau bauturi energizante, pentru ca efectul lor este de scurta durata. “Aceste bauturi dau o falsa energie. De obicei, cafeaua da energie pentru maxim doua ore, depinde de calitate, cantitate si modul de preparare. Si ceaiul verde are acelasi efect - energia este limitata”, spune Cristina Bogdan.

Ia vitamina C
Specialista in nutritie ne recomanda sa inlocuim aceste energizante cu vitamina C din legume, fructe, verdeturi. “Are scopul de a trezi sistemul nervos, de a trezi toate celulele si de a imbunatati oxigenarea”, mai spune Cristina Bogdan.

Mananca ciocolata neagra
Ciocolata nu este rea, atata vreme cat este fara lapte si are cat mai putin zahar. De preferat ar fi sa nu aiba deloc. “Ciocolata, daca este preparata fara lapte, deci ciocolata neagra, avand in vedere ca este preparata si cu lecitina de soia poate sa aiba un efect de hranire a creierului”, spune Cristina Bogdan.

Ia ultima masa cu cel putin 3 ore inainte de culcare
Pentru un somn linistit este important sa mancam cu 3 ore inainte sa mergem la culcare. Masa de seara ar trebui sa fie una light, in niciun caz fast food. “Ideal ar fi sa prindem orele de somn intre 11 si 1 noaptea, este perioada ideala de recuperare si de obtinere a unui somn de foarte buna calitate”, mai specifica specialista in nutritie.
 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu